Schoon water, sanitaire voorzieningen en voorlichting over hygiëne zijn basisbehoeften voor een gezond milieu en een productief leven.

Wanneer mensen toegang hebben tot schoon water en sanitaire voorzieningen, nemen door water overgedragen ziekten af, blijven kinderen gezonder en gaan ze regelmatiger naar school, en kunnen moeders minder tijd besteden aan het dragen van water en meer tijd aan het ondersteunen van hun gezin.

Hoe doet Rotary dit nu concreet ?

Een voorbeeld. Toen een deel van de provincie Leyte op de Filippijnen getroffen werd door de verwoestende tyfoon Haiyan, die bijna 6000 levens eiste en enorme schade aanricht op het hele eiland, kwamenRotaryclubs uit verschillende landen te hulp met voedselvoorraden en de wederopbouw van huizen. Daarna verschoof de focus naar het herstel van de watervoorziening en de bouw van toiletvoorzieningen.

De WAND Foundation (Water, Agro-forestry, Nutrition and Development) had de expertise om opnieuw 20.000 latrines te bouwen. Eerdere contacten met de Zweedse Malmö International Rotary Club, zorgden ervoor dat voor het project een Global Grant werd bekomen. Zeven Rotaryclubs en drie districten uit Italië, de Filippijnen en Zweden droegen bij aan het project van $ 52.000.

Nog zo’n voorbeeld.

De Rotary Club van Escuintla In Guatemala zette een Water, Sanitation, and Hygiene (WASH) in Schools Target Challenge op. Zoals de naam al doet vermoeden, richt het programma zich op het leveren van schoon water en sanitaire systemen en het aanleren van betere hygiënepraktijken.

Door het ziekteverzuim gerelateerd aan gebrek aan zuiver water, sanitaire voorzieningen en hygiëne op scholen terug te dringen, werd getracht de ontwikkeling van de kinderen te vergroten. Na een jaar waren de omstandigheden verbeterd voor maar liefst 1.793 kinderen van 10 scholen in de stad Escuintla, ongeveer 65 kilometer ten zuiden van Guatemala-Stad , de hoofdstad.

Het project voorzag in toiletten, wasstations en watertanks, en ondersteunde ook de opleiding van leraren, zodat de faciliteiten goed zouden worden gebruikt.

Het volgende jaar deed de club dat nog eens over voor nog vijf andere scholen.

Leraren vertellen de lokale Rotariërs dat minder studenten nu school missen vanwege maag-, darm- of luchtwegaandoeningen, die zich verspreiden door slecht handen wassen of gebrek aan zuiver water.

En zo zijn er overal ter wereld talloze kleine en grote projecten, waar lokale Rotary clubs mee zorgen voor proper water, sanitaire voorzieningen en hygiëne

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van acties en interessante weetjes