Rotary gelooft dat een goede gezondheidszorg voor iedereen gelijk is. Toch kunnen 400 miljoen mensen in de wereld het zich niet veroorloven of hebben ze geen toegang tot basisgezondheidszorg.

Ziekte leidt tot ellende, pijn en armoede voor miljoenen mensen wereldwijd. Daarom is het behandelen en voorkomen van ziekten zo belangrijk voor ons. We maken daarvoor grote en kleine inspanningen. We zetten tijdelijke klinieken, bloeddonatiecentra en trainingsfaciliteiten op in achtergestelde gemeenschappen die worstelen met uitbraken en toegang tot gezondheidszorg. We ontwerpen en bouwen infrastructuur waarmee artsen, patiënten en overheden kunnen samenwerken.

Rotariërs bestrijden ziekten als malaria, hiv/aids, de ziekte van Alzheimer, multiple sclerose, diabetes en, vooral, polio. Sinds 1985 is Rotary een drijvende kracht achter de wereldwijde strijd voor de uitroeiing van polio. Lees meer hier.

We leiden gemeenschappen op en rusten ze uit om de verspreiding van levensbedreigende ziekten. We verbeteren en breiden de toegang tot goedkope en gratis gezondheidszorg in ontwikkelingsgebieden uit. En omdat preventie belangrijk is, richten we ons ook op gezondheidsvoorlichting en het bieden van routinematige gehoor-, zicht- en tandheelkundige zorg.

Maar hoe doet Rotary dit nu concreet ?

Een voorbeeld.

Bij de recentste uitbraak van ebola in Nigeria, stelde Rotary onmiddellijk het surveillancenetwerk dat het had opgezet in de strijd tegen polio (End Polio Now-project) ter beschikking van de regering. Via dit netwerk werden vermoedelijke ebola-gevallen snel gedetecteerd, wat heeft geleid tot de succesvolle reactie van de regering. Maar ook lokale Rotariërs van de club van Monrovia schoten onmiddellijk in actie en kochten massaal beschermende kledij voor het verzorgend personeel (overalls, handschoenen, gezichtsmaskers, schoenovertrekken en laarzen) en zorgden voor het transport naar de getroffen gebieden.

Nog een voorbeeld.

De club van Solo Kartini in Surakarta, Indonesïe telt 72 vrouwelijke leden, zowel moslim of christen. Ondanks hun religieuze verschillen werken ze samen aan het voorkomen van knokkelkoorts (dengué), een van de grootste bedreigingen voor de lokale volksgezondheid. Dengue is een virus dat wordt overgedragen door muggen die goed gedijen in tropische stedelijke omgevingen zoals Surakarta. Er is geen effectieve behandeling; eenmaal geïnfecteerd, ervaren slachtoffers plotselinge hoge koorts, ernstige hoofdpijn, gewricht- en spierpijn, vermoeidheid, misselijkheid en braken. De vrouwen installeerden witte tegels op meer dan 3.500 waterkuipen, zodat muggenlarven beter zichtbaar zijn en en kunnen worden weggenomen. Op die manier wordt de voortplanting van de dragermuggen onderbroken, wat knokkelkoorts helpt voorkomen.

En zo zijn er overal ter wereld grote en kleine Rotary-projecten die bijdragen aan de dagelijkse strijd tegen gevaarlijke ziektes.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van acties en interessante weetjes