Rotary stelt hoogwaardige gezondheidszorg beschikbaar voor kwetsbare moeders en kinderen, zodat ze langer kunnen leven en sterker kunnen worden.

Elk jaar sterven bijna 6 miljoen kinderen onder de vijf jaar als gevolg van ondervoeding, slechte gezondheidszorg en ontoereikende sanitaire voorzieningen. Die overlijdens hadden allemaal kunnen worden voorkomen.

We vergroten de toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg, zodat moeders en kinderen overal dezelfde kansen krijgen op een gezonde toekomst.

Hoe doet Rotary dit concreet ?

Een voorbeeld.

In de Ribeira-vallei in Brazilië moesten door gebrek aan apparatuur regelmatig kwetsbare pasgeborenen van het ene ziekenhuis naar het andere worden overgebracht, wat o.m. bijdroeg aan de hoge kindersterfte.

De twee Rotary clubs van de stad Registro zorgden voor vijf extra couveuses en verdubbelden daarmee het aantal baby’s dat de verpleegsters en artsen kunnen verzorgen in het enige staatsziekenhuis in de buurt, dat instaat voor 24 steden. Diegenen die zich geen dure privé-geneeskunde kunnen veroorloven, moeten vaak lange afstanden afleggen om bij een staatsziekenhuis zoals het deze te komen.

De twee Rotary Clubs van Registro werkten samen met twee clubs in Nakatsugawa, Japan aan een Global Grant ​​van de Rotary Foundation.

Ze haalden samen $ 172.500 op en financierden vijf couveuses voor de neonatale intensive care, vijf ventilatoren, een bilirubinemeter, drie verwarmde wiegjes, vijf monitoren voor vitale functies en een LED-fototherapie-eenheid om baby’s met geelzucht te behandelen. Er kwam ook een sensibiliseringscampagne om moeders in afgelegen gebieden te bereiken, die misschien niet wisten welke diensten voor hen beschikbaar zijn of wat het belang is van prenatale zorg en borstvoeding.

Nog een voorbeeld.

In Zuid-Nigeria is het moeilijk om medische zorg naar het platteland te brengen. Omwille van de grote afstanden en het slecht onderhouden wegennet, en omdat er slechts één arts per 25.000 inwoners is, moeten Nigerianen die medische hulp zoeken zware reizen ondernemen, waardoor veel mensen gewoonweg geen zorg krijgen.

Door gebruik te maken van informatietechnologie om op afstand gezondheidszorg te bieden, kunnen artsen virtueel bij patiënten komen en kunnen ze overleggen met collega’s over de hele wereld. Op zijn eenvoudigst bestaat het uit een chat via online video, maar het kan ook een arts in staat stellen om een ​​patiënt op afstand te onderzoeken met behulp van een robot.

Op die manier kan kwalitatieve geneeskunde binnen bereik komen van iedereen, ook kansarmen, achtergestelden, of mensen in afgelegen gebieden, niet alleen voor rijken.

Dankzij een Global Grant ​​en de inspanningen van de Rotary Clubs van Sebastopol, Rancho Cotati en Santa Rosa East in Californië en de Nigeriaanse Rotary Club van Yenagoa, plus de Sonoma State University Rotaract Club en anderen, kregen 11 Nigeriaanse dokters een opleiding en de nodige apparatuur. De effecten hiervan waren onmiddellijk te zien in betere resultaten voor zowel patiënten als artsen.

In een tweede fase kreeg het Nigeriaanse team ook een InTouch Health-robot ter beschikking, een apparaat waarmee de arts op afstand de patiënt kan zien en onderzoeken en zelfs het geluid kan horen dat door een stethoscoop wordt uitgezonden om te helpen bij het stellen van een diagnose.

En zo zijn er wereldwijd talloze grote en kleine Rotary-projecten, die moeders en kinderen beschermen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van acties en interessante weetjes