Bijna 800 miljoen mensen leven van minder dan 1,90 dollar per dag. Rotary-leden zoeken duurzame oplossingen voor armoede.

Rotary voert serviceprojecten uit die de economische en gemeenschapsontwikkeling bevorderen en kansen creëren voor fatsoenlijk en productief werk voor jong en oud. We versterken ook lokale ondernemers en gemeenschapsleiders, met name vrouwen, in verarmde gemeenschappen.

We bieden training en toegang tot goedbetaalde banen en instellingen voor financieel beheer.

Maar hoe doet Rotary dit nu concreet ?

Een voorbeeld.

In het Navajo-reservaat in New Mexico moeten oudere handwerklui stoppen met o.a. het maken van sieraden, omdat zij niet zo goed meer kunnen zien. Hun eenvoudige huisjes zijn niet voorzien van elektriciteit, waardoor ze hun werkplek niet kunnen bijlichten. De gloed van kerosinelampen is te zwak.

De Rotaryclub in Durango, Colorado, VS zette een programma op dat verlichting op zonne-energie brengt in afgelegen huizen. Zo’n verlichting op zonne-energie is een eenvoudig ding: slechts een klein PV-paneel ter grootte van een bakplaat, dat op het dak wordt gemonteerd. Vanaf het paneel loopt een draad het huis in, waar tot drie oplaadbare lampen aan haken aan het plafond hangen.

Maar voor de oudere handwerklui is zo’n lamp meer dan iets eenvoudigs. Het maakt het verschil tussen kunnen voorzien in hun levensbehoeften of bittere armoede.

Iets gelijkaardigs doet onze Leuvense Rotariër Koen met zonnepanelen in Afrika.

Nog een voorbeeld.

Op Ukerewe, een eiland met 300.000 inwoners aan de zuidoostelijke rand van het Victoriameer, in Tanzania zijn er vele uitdagingen, waaronder veilig een inkomen verdienen. Ramadhan Alfani, een lokale automonteur, is hij aan het werk in een rode, met vet besmeurde werkkiel en monteert bougies in de motor van een verouderde grijze Toyota-minibus. Met de hulp van door Rotary gedoneerd gereedschap, waaronder een compressor die wordt gebruikt voor het schilderen, heeft hij zijn bedrijf in de loop van de jaren laten groeien en genoeg klanten aangetrokken om drie werknemers in dienst te nemen en zijn vrouw en hun jonge zoon te onderhouden.

In de regio van Arusha financierde Rotary naaimachines voor een collectief van vrouwelijke kleermakers. In de stad Musoma verstrekten individuele Rotariërs kapitaal voor microleningen aan vijf kleine verenigingen, die sindsdien winkels hebben geopend met huishoudelijke artikelen en textiel en een schoonheidssalon. Met financiering van een Global Grant werden de deelnemers ook getraind in ondernemerschap, bankieren en de basis van financiële geletterdheid.

En zo zijn er wereldwijd talloze grote en kleine projecten waarbij Rotary het verschil maakt om lokale economieën te laten groeien en bloeien.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van acties en interessante weetjes