Meer dan 17 procent van de volwassen wereldbevolking is analfabeet.

Meer dan 775 miljoen mensen ouder dan 15 zijn analfabeet.

Ons doel is om de capaciteit van gemeenschappen te versterken om basisonderwijs en alfabetisering te ondersteunen, de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het onderwijs te verminderen en de alfabetisering van volwassenen te vergroten. We ondersteunen onderwijs voor alle kinderen en alfabetisering voor kinderen en volwassenen.

Hoe doet Rotary dit nu concreet ?

Een voorbeeld.

Hoewel velen denken dat slavernij een tragedie uit het verleden was, is de waarheid dat het vandaag de dag nog steeds bestaat, met tot 46 miljoen mensen wereldwijd tot slaaf gemaakt.

In een dorp in het noordoosten van India pakt de Rotary Action Group against Slavery het probleem van schuldslavernij aan door het werk van Schools4Freedom in een dorp in de deelstaat Uttar Pradesh te ondersteunen. De naam van het dorp wordt geheim gehouden om de dorpelingen en hulpverleners te beschermen.

Gezinnen in armoede ondertekenen soms een contract met een bedrijfseigenaar of verhuurder, dat ze niet kunnen lezen en daarom niet kunnen begrijpen, en ze ruilen onbedoeld hun vrijheid in om te overleven. De slavenhouder vraagt dan een rente die hoger is dan de familie ooit verdient, dus raakt de familie steeds verder in de schulden. Dat contract wordt nooit afbetaald.

Het project Schools4Freedom richt een school op met twee leerkrachten. Kinderen krijgen schoolspullen en drie jaar warme lunch. Verder worden ook maatregelen genomen om kinderen te beschermen tegen slangenbeten en vrouwen tegen seksueel geweld. Ook vrouwen krijgen een vak aangeleerd. Op die manier worden heel wat kwetsbaarheden verwijderd en worden de mensen versterkt. Zo leren ze dat ze basisrechten hebben en hun vrijheid kunnen opeisen.

Nog een voorbeeld.

Na tientallen jaren te hebben geïnvesteerd in alfabetiseringsprojecten, hebben experts zich gerealiseerd dat het simpelweg niet voldoende is om kinderen naar de klas te krijgen – hetzij door aanwezigheidsdrempels weg te nemen of door materiaal te verstrekken. Voordat studenten kunnen slagen, moet de kwaliteit van het onderwijs in die klas verbeteren. Rotaryprojecten zoals de Teacher Training Innovations (NTTU) in Nepal stimuleren het leerproces bij kinderen door leraren in staat te stellen beter les te geven.

Meer dan honderd leraren kregen elk acht maanden lang verschillende coachingsessies in de klas. Ze leerden hoe ze uit het hoofd geleerde oefeningen en herhaling van woorden op een schoolbord konden vervangen door oefeningen die hun leerlingen kritisch laten denken. Nadat ze dit in de praktijk hadden gebracht, waren de meesten opgewonden te zien hoe 90% van de leerlingen naar de tweede klas konden omdat ze hadden leren lezen. Ze waren enthousiast om weer leraar te zijn, en ze gaan nu naar de hun klas in de overtuiging dat ze een verschil kunnen maken.

Quentin Wodon, een hoofdeconoom bij de Wereldbank en lid van de Rotary Club van Capitol Hill (Washington, DC), VS is het ermee eens dat leraren cruciaal zijn bij elke poging om het leren te verbeteren. Hij stelt dat de beste manier om kinderen te laten leren, is door breed na te denken over het lerarenbeleid. Wodon’s club werkt samen met de Rotary Club van Kathmandu, Nepal, om NTTI en de niet-gouvernementele organisatie PHASE te ondersteunen bij het transformeren van klaslokalen waar studenten stille, passieve leerlingen zijn tot centra voor actief leren.

En zo zijn er overal ter wereld kleine en grote Rotary-projecten die basisonderwijs en geletterdheid ondersteunen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van acties en interessante weetjes